Terapia de parella

saberestimarLa felicitat d’una persona es fa al caminar. Una cama és la realització personal i l’altre és l’amor harmònic. Sense alguna d’aquestes cames, el caminar és inestable i es fa exhausta, i la felicitat esdevé, per tant, complicada.

Com diu un dels més coneguts psicòlegs especialista en relacions de parella, Antoni Bolinches, el gran secret del matrimoni és casar-se amb l’altre sense divorciar-se d’un mateix.

Buscar l’amor en la parella no ha de significar omplir un buit que tens dins teu sinó compartir la teva plenitud amb l’altre. En això consisteix l’amor harmònic, perquè quan més necessitis que t’estimin menys t’estimaran.

Per què a vegades ens costa tant estimar? Per què al cap d’uns anys sovint les persones ja no volen estar amb la seva parella?

En Bolinches explica que això forma part de la matemàtica dels sentiments. Al inici de la relació, veiem a la nostra parella unes virtuts que ens agraden i els hi donem un gran valor, per exemple: és una persona molt simpàtica i divertida que em fa riure molt, o bé, una persona molt treballadora, responsable i implicada. Al cap d’uns anys ja no és divertida sinó pesada; i ja no és treballadora sinó obsessa de la feina. En definitiva, amb el pas dels anys, les virtuts les acabem veient com a defectes.

Aquesta matemàtica dels sentiments porta a moltes parelles a separar-se i a ajuntar-se amb altres parelles que sí tinguin virtuts. El que no saben en aquell moment és que tornarà a actuar la matemàtica dels sentiments i que al cap del temps aquelles noves virtuts que tant cridaven l’atenció, els tornaran a veure com a defectes. D’aquí esdevé el fet que el 50% de les persones que deixen a la seva parella, al cap d’un any s’empanadeixen.

Què fer davant d’això? Acceptar que la parella ideal no existeix. La parella real es pot apropar a la ideal si ets una persona madura i gestiones bé les desavinences. No ens hem d’esforçar amb la parella sinó reforçar, perquè si t’esforces esperes recompensa. I no hem de cedir sinó concedir, perquè cedir implica perdre alguna cosa.

Mónica Blasco

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *